Hematologi – läran om blodet och dess sjukdomar
Inom hematologi ligger vårt fokus på sjukdomarna blodcancer (leukemi), lymfom och multipelt myelom.
Begreppet blodcancer används ofta i dagligt tal som ett samlingsnamn för cancersjukdomar i blod, benmärg eller körtlar, men är egentligen den gemensamma benämningen på cancersjukdomar i benmärgen. Vid blodcancer (leukemi) förändras de vita blodkropparna och förökar sig okontrollerat i benmärgen och i blodet. Det finns två olika sorters blodcancer, myeloisk och lymfatisk. Beroende på sjukdomens förlopp delas blodcancer också in i akut och kronisk. Lymfom är ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet och myelom är en sjukdom som uppstår i plasmacellerna i benmärgen.
De diagnoser vi forskar inom är bland annat kronisk lymfatisk leukemi (KLL), akut myeloisk leukemi (AML) och multipelt myelom (MM).
Tillsammans för en bättre cancervård
Med människan i centrum vill vi flytta fram gränsen för vad som är möjligt att uppnå med dagens cancerbehandling. Tillsammans med forskare, läkare, beslutsfattare, branschkollegor och de människor som påverkas av cancer arbetar vi för att skapa lösningar som kan förbättra framtidens cancervård.
Forskning fokuserad på målstyrda behandlingar
På AbbVie forskar vi bland annat inom några av de mest svårbehandlade maligna sjukdomarna inom hematologin; kronisk lymfatisk leukemi (KLL), akut myeloisk leukemi (AML) och multipelt myelom (MM). I december 2016 godkändes läkemedlet VENCLYXTO® (venetoklax), den första och enda godkända BCL-2-hämmaren som är registrerad för behandling av KLL1.
Referenser
1. VENCLYXTO produktresumé. AbbVie 25 februari 2021.