Parkinsons sjukdom
Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som innebär att nervceller som tillverkar dopamin långsamt försvinner och leder till dopaminbrist i hjärnan. Sjukdomen utvecklas oftast långsamt och det är inte förrän en relativt stor andel av de dopaminproducerande nervcellerna har skadats, som rörelsesymtom så som förlångsammad gång, stelhet, skakningar med mera uppkommer. Det är vanligen först när symtomen blir besvärande som diagnosen Parkinsons sjukdom ställs. Man kan därför ha sjukdomen i flera år utan att veta om det.
I Sverige lever ungefär 18 000 personer med diagnosen Parkinsons sjukdom. Det är oftast personer över 55 år som drabbas, men det är inte ovanligt att få sjukdomen redan i 30-40 års åldern. Något fler män än kvinnor får Parkinsons sjukdom. Forskarna vet inte varför vissa människor utvecklar sjukdomen, men troligen samverkar flera riskfaktorer så som ålder, en viss ärftlighet och känslighet för skadliga miljöfaktorer. Den främsta riskfaktorn för att få Parkinsons sjukdom är åldersrelaterad med högre risk ju äldre man blir.
Symtom på Parkinsons sjukdom
Symtomen kan skilja sig mycket mellan olika personer. Vissa kan få flera symtom samtidigt, för andra kommer dem smygande, en efter en, under en längre period. Hos vissa försämras symtomen påtagligt inom loppet av några år, medan andra kan ha endast lindriga symtom i årtionden. Symtomen brukar delas in i motoriska och icke-motoriska symtom.
De motoriska symtomen är relaterade till rörelser så som långsamma rörelser, skakningar, stela muskler och balanssvårigheter. Den som har Parkinsons sjukdom kan ha svårt att sätta igång rörelser till exempel att börja gå eller resa sig från en stol. Det kan även bli svårare att skriva och rösten kan låta tunnare och svagare.
De icke-motoriska symtomen syns inte lika tydligt men kan vara mycket besvärande. Till dessa symtom hör bland annat minnesstörningar, oro, nedstämdhet, förstoppning, urinträngningar, förlångsammad tankeverksamhet, störd sömnrytm, försämrat luktsinne med mera.